Klikt het tussen jou en je klant?

Soms is het er. Een connectie die ontstaat. Je kijkt elkaar in de ogen en je voelt een klik. Je luistert naar wat de ander te zeggen heeft, terwijl je tussendoor gelegenheid krijgt om jouw vragen stellen. Gewoon. Omdat je méér wilt weten over de huidige inrichting van de school. Nieuwe wensen worden geuit. En toekomstverhalen verteld. Het-werken-met komt ter sprake. En mondelinge verslagen. Over betrokken collega’s die er hun dagelijkse activiteiten uitvoeren met een missie voor een betere wereld: de begeleiding van de ontwikkeling van opgroeiende mensen.

Grote open ruimte met een grote rode bankenopstelling met een bocht.
Ontvangstruimte met verschillend gekleurde kantinebanken in een kruisopstelling.

De hoge eisen van klanten

Je begrijpt dat je daar in je ontwerp extra rekening mee moet houden. Een aantal zaken die bij de inrichting van een ruimte in een onderwijsinstelling voorop staat, is o.a.:

  • De veiligheid van de leerlingen
  • De zelfredzaamheid, die m.n. voor leerlingen in de onderbouw van het basisonderwijs telt
  • Het vloeroppervlak
  • De mate van flexibiliteit in de toepassing van zitbanken

Hoe krijg jij het voor elkaar om jouw interieurontwerp tot een maatwerk exemplaar te doen slagen?

Hoekbankopstelling met graffitiprint.

Het zit in de details

Je merkt ze op. Tijdens het gesprek met je klant. Of gedurende de rondleiding door het pand. Je observeert. Tegelijkertijd zie je hoe leerlingen en docenten gebruik maken van de werkplekken. Je spreekt met hen. Stelt vragen. De antwoorden geven jou input waarmee je verder kunt.

Aan inspiratie in ieder geval geen gebrek…

Kleurrijke aula inrichting met een paars blauw kleurenthema.
Klaslokaal opstelling met tafels stoelen en banken.
Bovenaanzicht L-hoekopstelling bank.

En een ongeluk ZIT in een klein hoekje

Wil dat zeggen dat een hoekopstelling daarom geen optie is? Absoluut niet. Want er zijn genoeg kinderen die het prettig vinden om zich terug te trekken uit de drukte van de groep. Die baat hebben bij een afgeschermd hoekje waar ze -in een spannend boek- even kunnen wegdromen. Met of zonder vriendjes. Vrijwel altijd bestaat zo’n hoekopstelling uit verschillende elementen: 1x bank – 1x hoek – 1x bank. Voor een dergelijke opstelling (of een lange vrijstaande opstelling) hebben we een veilige koppeling ontwikkeld. Hiermee is het risico uitgesloten dat gebruikers ervan (lees: kinderen) tussen de banken terecht kunnen komen. Lees hieronder verder.

Tip 1: maak gebruik van het U-profiel

Dit is een stalen verbindingsstuk waarmee je de banken aan elkaar koppelt. Bekijk de video en ontdek waar we de U-profielen bevestigd hebben in de banken. Dan hoef je er ook niet onnodig naar te zoeken of over te bellen zodra de levering op locatie heeft plaatsgevonden.Het aantal benodigde U-profielen is afhankelijk van de hoeveelheid banken. Plaats een U-profiel nooit aan het uiteinde van een opstelling met banken, maar benut z’n functie optimaal door het altijd tussen twee banken in te plaatsen. Een voorbeeld: bij 4 treinbanken voldoen 3 U-profielen.

N.B. onder het U-profiel plakken we altijd viltjes, zodat er geen schade wordt toegebracht aan het vloeroppervlak.

Metalen onderdeel om banken te koppelen.

Waar zit het U-profiel bevestigd?

Illustratie vooraanzicht koppelen van twee banken.
Verzameling ronde hockers van verschillende groottes en kleuren.

Tip 2: gebruik de zithoogte die past bij de leeftijdsgroep

Zo heeft Hocker Robbie:

  • A1 zithoogte 27cm
  • B2 zithoogte 32cm
  • C3 zithoogte 36cm
  • D4 zithoogte 39cm
  • E5 zithoogte 44cm
  • F6 zithoogte 47cm
  • G7 zithoogte 52cm

Tip 3: wijs je klant op de verschillende doppen

en dan vooral de flexibele toepassing ervan (in combinatie met de diversiteit aan vloeroppervlakten). De ene klant heeft nl. een kantoor met vloerbedekking tot z’n beschikking en de ander heeft de aula en de lokalen laten voorzien van een marmoleum vloer. Met andere woorden: welke maatwerk dop bied je je klant aan die het best past bij de vloer waar de banken op komen te staan? Kies dus voor de meest geschikte optie waar je klant het best bij geholpen is, zonder dat hij of zij er in lengte van dagen aan vast hoeft te ZITTEN.

Welke doppen gebruik ik dan?

  1. Standaard plaatsten we antislip-doppen onder banken met een plint, zoals de treinbank, ADX Lounge, ADX Active en Beta. Deze doppen zorgen ervoor dat de banken niet wegglijden op een vloeroppervlak dat glad is, zoals een marmoleum vloer.
  2. Soms is het juist wél handig dat je de banken kunt verschuiven, zonder dat je daarbij het vloeroppervlak beschadigt.
    Het onderdeel met de antislip functie is daarom eenvoudig met een schroevendraaier uit de indop in de plint te verwijderen, waarna je er een teflon of vilten dop voor in de plaats klikt.

Wil je meer informatie? Bekijk hiernaast onze uitlegvideo!